perjantai 18. maaliskuuta 2011

Ihmisten omituinen ajatusmaailma - koirien kasvatus

No niin. Nyt tulee taas angstausta. Keskustelufoorumit pursuavat topikkeja koirien kasvattajista ja kasvatustyöstä. Päällimmäisenä ajatuksena näyttäisi olevan, että kasvatustyöllä TIENAA, että siitä jää rutosti rahaa käteen. Moniko kasvattaja tämän maan rajojen sisällä saa elantonsa koirien kasvattamisesta? Haluaako joku kertoa? Veikkaisin ettei kovinkaan moni. Lyökää nyt vähän jarrua ja tehkää muitakin laskelmia kun 7pentua x 1000euroa= 7000euroa.

Jos nyt aloitetaan vaikka ihan alusta. Kasvattaja hankkii nartun itselleen ja maksaa siitä sen tonnin. Sitten sitä koiraa juoksutetaan näyttelyissä ja kokeissa, jotta sille saadaan riittävästi meriittejä, jotta pennuttaminen olisi järkevää. Tähän saadaan uppoamaan tuhottomasti rahaa, mutta eipä lasketa niitä tässä, voitte itse miettiä kilometrihinnat, kun nämä kekkerit harvoin ovat naapurissa ja ilmoittautumismaksut maksaa hunajaa.

Kun koiralla on meriitit ja se päätetään astuttaa, se käytetään terveystutkimuksissa. Tähän uppoaa keskimäärin karkeasti arvioiden 200-300 euroa (silmät, lonkat, kyynärät, kilpirauhastestit jne), enemmänkin saa menemään rodusta riippuen. Jos tässä kohtaa ilmenee ongelmia, on tullut takkiin jo ainakin sen 1200euroa plus näyttelyttämiskulut. Pyöritään siis lähempänä kahta tonnia.

Sitten valitaan sopiva uros. Uroksen "palvelut" tietenkin maksavat. Käytössä on monia laskukaavoja, mutta yleisimmin taitaa olla käytössä hyppymaksu + tietty summa per pentu (arviolta 100€/pentu) tai sitten yhden pennun hinta, esimerkkitapauksessa 1000euroa. Jos uros ei asu samassa kylässä, saattaa kilometrejä kertyä melkoisesti. Tätä ennen usein narttua käytetään progetesteissä, jotta oikea astutusajankohta saadaan selville, ehkä. Tämä maksaa about 70€/kerta. Nyt ollaan miinuksella, näyttelyt jne poislukien, vähintään 2270euroa. Nartulle tehdään todennäköisesti vielä uä-tutkimus, joka maksaa arviolta 80€ nopean googletuksen mukaan. Tämän jälkeen summa on 2350€.

Syntyy (tässä esimerkkitapauksessa) seitsemän pentua. Jos kaikki menee hyvin, keisarinleikkausta ei tarvita. Emon lisäruokintaan on uponnut rahaa vähintään 100€ (2450€). Pennut käytetään eläinlääkärin tarkastuksessa, jossa pennut myös tunnusmerkitään. Tämä lysti on about 50€/pentu (2800€). Vastuuntuntoinen kasvattaja myös luonnollisesti pitää huolen sekä emän, että pentujen madotuksista, joka tehdään about kolmesti ennen luovutusikää. Tähän uppoaa muutama kymppi. Pentujen ruokintaan uppoaa arviolta parisen sataa euroa. (3000€)

Nyt jäljellä olisi siis 4000€. Kasvattaja saattaa jättää itselleen yhden pennun, arvo 1000€ ja sijoittaa yhden, arvo 1000€. Jää 2000€. Kasvattajat usein myös kokoavat pennuille mukaan pentuepaketin, joka sisältää ruokaa, hoito-ohjeita, leluja jne sälää. Tällaisen paketin arvo riippuu kasvattajasta. Vähintään kuitenkin 20€, eli yhteensä 140€, koska todennäköisesti kasvattaja hankkii samat releet myös itselleen jättämälleen pennulle.

Nyt ollaan summassa 1860€. Ja tämä ilman näyttelyttämis- ja kokeissa käyttämis kuluja. Tilanteessa, jossa kaikki on mennyt sujuvasti ja ongelmitta. Usein kasvattajat joutuvat lisäksi pitämään pari päivää vapaata töistä pentujen synnyttyä. Mahdollisesti jopa palkatonta vapaata. Pennut ovat kasvattajan luona vähintään 7 viikkoa. Tuo summa on noin 265€ per pentu. Jokainen pentu vaatii kasvattajalta huomiota. niiden kynsiä on leikattava, niitä on mahdollisesti trimmattava, sekä niiden kanssa on yleisesti vain oltava. Lisäksi niiden tiloja täytyy siivota melkolailla usein. Tästä summasta vielä pois rekisteröintimaksu, joka halvimmillaan on 38€/pentu. Tällä laskukaavalla kasvattajalle jää 227€/pentu.

Hyvän kasvattajan työ ei pääty siihen kun pennun ostajan farmariauton perävalot katoavat pihatieltä. Hyvä kasvattaja auttaa pennun uutta omistajaa tarvittaessa. Mahdollisesti trimmaa veloituksetta, esittää kasvattinsa näyttelyissä, järjestää kimppatreenejä jne. Siitä voikin sitten alkaa sitä tuntipalkkaa laskemaan. Huomioksi sanottakoon, että nartulla voi tehdä pennut enintään jokatoisesta juoksusta. Useimmat kasvattajat teettävät yhdellä nartulla max kahdet pennut. Laskemani summa on laskettu todella pienten kulujen mukaan. Mitä luulette, tienaako koirien kasvatuksella? Joo, voi sillä tienata, jos jättää pois kaiken olennaisen, kuten terveystutkimukset ja rekisteröinnit, sekä näyttelyt ja kisat, syöttää emälle ja pennuille halppisruokaa ja muutenkin pihistelee kaikista kuluista. Mutta silloin myös riskit kasvavat.

Miksi kirjoitin tämän? Siksi, koska minua v*tuttaa kaikkien niiden kasvattajien puolesta, jotka hoitavat hommansa hyvin ja tuottavat pentuja maailmaan harkiten ja rakkaudella. Minua v*tuttaa ihmisten kummallinen ajatus siitä, ettei mistään saisi jäädä rahaa käteen. Ei kai kukaan mene töihinkään jos siitä ei saa mitään itselleen? Eikö hyvästä työstä tavata maksaa? Onko tämä nyt sitten sitä kuuluisaa suomalaista kateutta? Jos kasvatustyöllä kerran tienaa niin hyvin, niin mikseivät nämä valittajat ala itse kasvattamaan koiria? Kysyn vaan.

Minulla on ollut ilmeisesti onnea, sillä olen saanut olla tekemisissä vain hyvien kasvattajien kanssa omien koirieni osalta. Kiitos Outi, Marianne (ja tietenkin myös Satu), Anne-Mari ja Jukka. Teidän tekemästänne työstä ja jälkeenpäin näkemästänne vaivasta, kaikista neuvoista ja avusta olen maksanut ilomielin. Siihen on syynsä, miksi rotukoirat maksavat, kaikki eivät sitä vain ilmeisesti ymmärrä.

Kyllä näistä koirista on vähän jo voinut maksaakin:





2 kommenttia:

  1. Täysin totta! Tuttuni on koirakasvattaja ja juuri tästä samasta asiasta puhuu lähes aina.

    VastaaPoista