keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Vilkaisu pääni sisään...

Minulta on muutaman kerran kysytty, mitä minun päässäni liikkuu kun kuvaan, joten ajattelin kirjoittaa siitä pienen postauksen tänne blogiin. Kuvaaminen on minulle tapa tyhjentää mieli. En juurikaan ajattele mitään kuvatessani vaan pyrin keskittymään ns. olennaiseen. Joitakin tiettyjä ajatusmalleja kuitenkin on ja niitä sitten toistelen päässäni itsekseni (ja joskus ääneenkin, pahoitteluni siitä kuvattavilleni).

Tässä muutamia lauseita, mitä päässäni pyörii:

"Näe valo"
- Tämä on yleensä se ensimmäinen ja päällimmäinen asia, mantra oikeastaan, johon yritän keskittyä ja jota yritän toteuttaa parhaan kykyni mukaan.

"Tämä on vain valoja ja varjoja."
- Tätä lausetta hoen itselleni kun homma tuntuu menevän v*tuiksi. Hoen sitä niin kauan, että keksin mitä voisin tehdä toisin ja yritän uudestaan. Tästä juontaa juurensa myös blogini nimi, kuten joku jo saattoi huomatakin.

"Ei mitään kiirettä, rauhallisesti, ei kiirettä."
-Loistava hokema. Minulla tuppaa usein olevan enemmän vauhtia kuin järkeä tilanteessa kuin tilanteessa, joten tästä on hyvä muistuttaa itseään aika ajoin...

"Miksi otan tämän kuvan? Miltä haluan sen näyttävän?"
-Vaikkei suurimmalle osalle ottamistani kuvista olekaan mitään syytä, mietin joka kerta millainen on SE KUVA minkä haluan saada aikaan. Kaikki muu on ekstraa.

Näiden perusmantrojen lisäksi pyörittelen päässäni myös kuvia mitä olen ottanut aikaisemmin. Mietin millaiset olosuhteet niiden ottamishetkellä oli, miten valot oli asetettu tai mistä kulmasta otin kuvan. Sen jälkeen mietin, kannattaako samaa kaavaa toistaa vai muutanko jotain. Muistan yleensä todella tarkasti miten valot on aseteltu studiossa, joten saatan myös miettiä miten valot ovat olleet joissain kuvauksissa missä olen itse ollut mallina.

Ulkona näprään kameran asetuksia ja käyriä rasitukseen asti ja käytän puolet energiastani numeroiden miettimiseen, enkä yleensä edes saa tällä pohdinnalla mitään aikaan. Hevosia kuvatessa esim kentällä, mietin saisinko jostain muusta kohdasta vielä isomman liikkumatilan hevoselle, jotta se säilyy oikeanlaisessa valossa.

Lähes aina päässäni soi joku tietty kappale taustalla. Joskus se on hyvä asia ja joskus äärimmäisen huono. Riippuen biisistä...

Tässäpä nyt muutamia tällaisia ajatuksia paremman postausaiheen puutteessa. Huomenna, jos keli sallii, pitäisi vähän kuvailla Ellan kanssa ulkosalla. Sain huonon idean joka vaatii ehdottomasti toteuttamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti